biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Angielska kiełbasa w rejestrze ChOG

5 stycznia 2016

22 marca w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji umieszczające w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę "Traditional Cumberland Sausage".
Jest to spiralnie zwijana, przyprawiona kiełbasa wieprzowa, produkowana, przetwarzana i przygotowywana w Hrabstwie Kumbria w północnozachodniej Anglii.

Najbardziej charakterystyczną cechą tej kiełbasy jest to, że nie jest łączona w kawałki, lecz jest długa i zwinięta. Kiełbasa zawiera co najmniej 80 proc. mięsa wieprzowego bez kości i do 8 proc. sucharów, ma gruboziarnistą teksturę i duży udział przypraw.


POWIĄZANE

Eksport produktów mleczarskich do Kuwejtu – wymagania sanitarne dla USA i Polski...

W Europie wzrosty, w Polsce – rekordowy spadek cen energii o ponad 13 EUR/MWh, c...

Choć rząd zgodnie z zapowiedziami realizuje szeroko zakrojone zmiany deregulacyj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę