A_BIO_AGRO_950

Angielska kiełbasa w rejestrze ChOG

5 stycznia 2016

22 marca w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji umieszczające w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę "Traditional Cumberland Sausage".
Jest to spiralnie zwijana, przyprawiona kiełbasa wieprzowa, produkowana, przetwarzana i przygotowywana w Hrabstwie Kumbria w północnozachodniej Anglii.

Najbardziej charakterystyczną cechą tej kiełbasy jest to, że nie jest łączona w kawałki, lecz jest długa i zwinięta. Kiełbasa zawiera co najmniej 80 proc. mięsa wieprzowego bez kości i do 8 proc. sucharów, ma gruboziarnistą teksturę i duży udział przypraw.


POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę