A_TSW_2026_950

Barszcz i karp najważniejsze

17 grudnia 2004

Prezenty pod choinką, pasterka i kolędy to sprawy bardzo istotne, ale podczas Świąt Bożego Narodzenia najważniejsze dla Polaków jest jedzenie. Tak uważa 82 proc. ankietowanych.

Z badania przeprowadzonego przez firmę Knorr wynika, że jesteśmy przywiązani do tradycji. Prawie połowa Polaków uważa, że na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, przygotowanych według starych, rodzinnych przepisów. W menu pierwsze miejsce zajmują pierogi z kapustą i grzybami, barszcz oraz karp. Najmniej entuzjastów ma za to zupa rybna, kutia i kluski z makiem.

W Wigilię jednak, bez względu na upodobania, należy spróbować wszystkich 12 potraw (tylko 13 proc. respondentów przyznaje, że w ich domach nie ma takiej tradycji). Wigilia to jednak dopiero wstęp do wielkiego ucztowania. Prawdziwie obżarstwo zaczyna się w pierwszy dzień świąt, kiedy na stole pojawiają się mięsa. I zgodnie przyznajemy (76 proc. ankietowanych), że w święta jemy za dużo.


POWIĄZANE

W porozumieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) Bank Gospodarstwa...

Bruksela, 10 grudnia 2025 r. – Europejscy rolnicy, spółdzielnie, przetwórcy żywn...

Waszyngton, D.C., 10 grudnia 2025 r. – Sekretarz Rolnictwa USA Brooke L. Rollins...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę