aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Bez zezwolenia można prowadzić restaurację przez jeden dzień

5 stycznia 2016
W Helsinkach każdy może w sobotę, przez jeden dzień, poprowadzić własną restaurację, nie potrzebując do tego żadnych zezwoleń - to zasada organizowanego po raz piąty w Finlandii Dnia Restauracji. Akcja rozlewa się na inne miasta Europy, dotarła też do Polski.
"Można poprowadzić swoją własną restaurację czy kawiarnię na chodniku, skwerku czy w parku. Sprzedawać proste potrawy, np. kiełbasę z grilla, lub bardziej skomplikowane dania. Wszystko przez jeden dzień bez żadnych zezwoleń" - opowiada PAP jedna z organizatorek Dnia Restauracji Kirsti Tuominen.

Reguła, do której muszą stosować się kucharze-amatorzy, to zakaz serwowania alkoholu. Można pobierać opłaty, ceny służą jednak głównie zwrotowi kosztów. "Nam chodzi o dobrą zabawę i integrację" - podkreśla Tuominen.

Dzień Restauracji wymyślił Fin Olli Siren; zaczynał w maju 2011 roku od grupy znajomych na Facebooku i kilkunastu punktów gastronomicznych w Helsinkach. Od tego czasu odbyły się w Finlandii już cztery edycje imprezy, zarówno latem, jak i zimą. Za każdy razem w akcji uczestniczy coraz więcej osób, które chcą pokazać, że potrafią smacznie gotować. Niektórzy zapraszają nawet do własnych domów.

"Nasz pomysł szybko rozprzestrzenił się poza Helsinki, do innych fińskich miast. W lutym dołączyły do nas jednodniowe restauracje w 12 krajach, teraz będzie już uczestniczyć 18 państw. Znów pobijemy rekord, dostaliśmy zgłoszenia z prawie 700 miejsc" - mówi Tuominen.

Aby wziąć udział w imprezie, trzeba zarejestrować działalność na stronie internetowej organizatora, www.restaurantday.org. Na tym portalu miłośnicy dobrego jedzenia znajdą informację o adresach jednodniowych restauracji.

W sobotniej edycji Dnia Restauracji po raz pierwszy uczestniczyć będą także dwie osoby z Polski, obie z Poznania. Jedna z nich, Aleksandra Gerlach, otworzy swoją restaurację w parku przy Starym Browarze. "Bardzo lubię gotować, a raczej nie mam szans na otworzenie prawdziwej restauracji, dlatego postanowiłam spróbować na mniejszą skalę" - powiedziała PAP polska uczestniczka imprezy. W jej autorskim menu znajdują się m.in. grillowane kanapki, tarty oraz kawa.

Pomysłodawca Dnia Restauracji otrzymał tytuł Mieszkańca Roku przyznawanego przez miasto Helsinki.



POWIĄZANE

Długie weekendy czy wakacje to okresy, gdy właściciele stacji benzynowych obniżk...

Ceny kakao na światowych giełdach szybko się nie zatrzymają. Mogą dojść nawet do...

Europa wchodzi w okres zacieśnienia polityki fiskalnej. W 2025 roku mają wejść w...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę