OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Bezpieczna europejska żywność

16 marca 2015
Opublikowane 12 marca 2015 roku sprawozdanie Europejski ego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w sprawie pozostałości pestycydów potwierdził, że żywność, którą dostarczają europejscy rolnicy i spółdzielnie rolnicze, należy do najbezpieczniejszych na świecie.
Ze sprawozdania wynika, że w ponad 97% próbek żywności ocenionych przez EFSA znaleziono pozostałości pestycydów mieszczące się w limitach zdefiniowanych w prawie, dlatego też ich spożycie jest w pełni bezpieczne. W niemal 55% nie znaleziono żadnych śladów tych substancji chemicznych. Wyniki te są częścią sprawozdania rocznego EFSA za 2013 r. dot. pozostałości pestycydów w żywności. Przebadano niemal 81 000 próbek żywności z 27 państw członkowskich UE, Islandii i Norwegii. Według tego samego sprawozdania wyższy poziom pozostałości, przekraczający najwyższy dopuszczalny poziom, wykryto w produktach importowanych do UE spoza niej.
- Wyniki te cieszą mnie, gdyż pokazują, że rolnicy i spółdzielnie rolnicze w dalszym ciągu dostarczają europejskim konsumentom żywność bezpieczną i wysokiej jakości. Środki ochrony roślin umożliwiają rolnikom uprawę roślin zdrowych, opłacalnych z ekonomicznego punktu widzenia oraz zrównoważonych pod względem środowiska. Zagwarantowanie zdrowej i zrównoważonej żywności wysokiej jakości ponad 500 mln europejskich konsumentów leży w ich interesie – mówi Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa – Cogeca.


POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę