Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Czy gryka może wspierać zdrowie twojego dziecka?

21 sierpnia 2025
Czy gryka może wspierać zdrowie twojego dziecka?

Poznaj zalety tego cennego zboża

Gryka to pełna smaku i bogata w składniki odżywcze baza wielu zdrowych przepisów kulinarnych. Może wspierać odporność, koncentrację i zdrowie najmłodszych. Jej delikatny, orzechowy aromat sprawia, że doskonale smakuje zarówno w postaci klasycznej kaszy, jak i w naleśnikach czy placuszkach. Mało tego – jako pełnoziarnisty produkt zbożowy gryka idealnie wpisuje się w zasady Talerza Zdrowego Żywienia, według których produkty zbożowe powinny znaleźć się w każdym głównym posiłku dziecka. To wybór, który łączy wartości odżywcze z walorami kulinarnymi i troską o zdrowie dziecka, co podkreślają Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska – ekspertki kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”.

Zdrowa i smaczna już od pierwszych lat życia

– Gryka to naturalne, pełnowartościowe zboże, cenione za smak, bogactwo składników odżywczych i kulinarną wszechstronność. Choć nie zawsze pojawia się w diecie maluchów, warto po nią sięgać – regularnie spożywana wspiera odporność i pomaga kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od pierwszych lat życia – podkreśla Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.

 

Dlaczego warto włączyć grykę do diety dziecka?

  • Gryka dostarcza białko o wysokiej wartości odżywczej, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
  • Wśród zbóż wyróżnia się wysoką zawartością magnezu, a także jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, fosforu, kwasu foliowego i witamin z grupy B.
  • Ponadto jest zasobna w cynk, żelazo, wapń, miedź i mangan.
  • Błonnik znajdujący się w gryce wspiera trawienie i odżywia mikrobiotę jelitową. Pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę węglowodanową.
  • To także źródło silnych antyoksydantów, które pomagają redukować stany zapalne i wspierają odporność.

Znajdziemy w niej rutynę i kwercetynę – silne przeciwutleniacze, które wzmacniają naczynia krwionośne i wspierają odporność.

 

Jak podawać ją najmłodszym?

  • Dla maluchów (po 6. miesiącu) – jako gładki kleik lub kaszkę na mleku modyfikowanym lub wodzie
  • Dla przedszkolaków – w postaci kaszy z warzywami, farszu do pierogów czy naleśników z mąki gryczanej
  • Dla starszaków – jako składnik sałatek, zapiekanek bądź zdrowych batonów domowych.

Na początku rozszerzania diety najważniejsze jest dopasowanie konsystencji posiłków do możliwości dziecka. Zazwyczaj zaczynamy od puree, papek czy zmiksowanych dań, ale nie jest to sztywna zasada – wszystko zależy od malucha. Produkty zbożowe świetnie nadają się na pierwsze posiłki, gdyż są delikatne, pożywne i łatwe do przygotowania. Dobrym wyborem jest gryka – na początku możemy podać ją w formie lekkiego kleiku czy kaszki, a później w coraz bardziej różnorodnych daniach, dopasowanych do wieku i apetytu dziecka dodaje Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.

 

Bezpieczna dla małych alergików

Gryka stanowi wartościową alternatywę dla innych zbóż w diecie bezglutenowej.

- Jej regularne spożywanie wspiera układ sercowo-naczyniowy, pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i dostarcza cenne składniki mineralne, niezbędne w okresie intensywnego rozwoju. Trzeba jednak pamiętać, że w procesie produkcji i pakowania gryka, która naturalnie nie zawiera glutenu, może zostać nim zanieczyszczona. Dlatego warto w przypadku celiaklii uważnie czytać etykiety i wybierać produkty z certyfikatem bezglutenowym, oznaczone odpowiednim symbolem – mówi Ewa Sypnik-Pogorzelska.

 

Pomysły na grykę w kuchni malucha

Dostępna jest w formie kaszy (jasnej i ciemnej), mąki, płatków i makaronu, co ułatwia jej podawanie w różnych posiłkach – od obiadów po zdrowe desery. Kasza gryczana doskonale sprawdza się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich – od klasycznego gulaszu, przez sałatki z warzywami, po naleśniki z mąki gryczanej. Można z niej przygotować pożywną kaszę, chlebek, naleśniki, kaszotto, kotlety czy pulpety, a także dodatki do gulaszu, farsz do gołąbków, gofry, muffinki lub babeczki.

Kasza gryczana świetnie łączy się z sezonowymi warzywami, różnymi sosami i pasuje do zup. Idealnym pomysłem są sałatki z jej dodatkiem – w połączeniu ze szpinakiem, cukinią, papryką, porem, pestkami dyni lub drobno posiekanymi orzechami sprawia, że danie staje się pełniejsze i ciekawsze dla małych smakoszy. Sprawdzi się także na śniadanie – zamiast klasycznej owsianki czy płatków z mlekiem zaserwujmy ją z jogurtem naturalnym lub mlekiem, dosłodzoną odrobiną miodu i z garścią ulubionych, świeżych owoców. Tak przygotowana gryczanka będzie pysznym i pożywnym początkiem dnia dla malucha oraz starszego dziecka – zachęca Ewa Sypnik-Pogorzelska.

 Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

 Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na Facebooku:

http://www.produktyzbozowe.pl/

https://www.facebook.com/ProduktyZbozowe/

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

tak merytorycznie jak zawsze oraz tak nowatorsko jak nigdy dotąd! Tegoroczna edy...

Spotkanie ministra Stefana Krajewskiego z przedstawicielami organizacji związkow...

Czy Europa pójdzie tą samą drogą? Australia wprowadza unikalne i surowe w skali ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę