OPOLAGRA_2025

Catering napędza rynek gastronomii

3 grudnia 2015
Dziennik Gazeta Prawna podał, ze rynek gastronomiczny rośnie w tempie 2-3 proc. rocznie i w ubiegłym roku był wart już 23 mld zł. Zdaniem ekspertów, duży wpływ na stały wzrost sektora ma segment cateringowy, którego wartość ocenia się na około 0,5 mld zł. To efekt zmiany stylu życia Polaków oraz ich nawyków żywieniowych.

Coraz dłuższe godziny pracy i brak czasu w weekendy powodują, że wolimy zamawiać jedzenie na wynos do domu czy firmy, niż zjeść obiad w restauracji.
Na tym rynku działa już około 9-10 tys. firm, dlatego zdobycie stałych odbiorców nie jest łatwe. Chyba, że odnajdzie się niszę lub uruchomi biznes w cateringu dietetycznym - jednej z najszybciej rosnących nisz na tym rynku.


POWIĄZANE

Nastroje w rolnictwie ostrożnie optymistyczne, choć sytuacja ekonomiczna wielu g...

Choć padel jest relatywnie prostym sportem, mniej kontuzjogennym, niż tenis i od...

Zielone Pola z Osadkowski rozpoczęte Ciepła zima, wiosenne przymrozki, susza już...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę