OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Ceny cukru zaczęły rosnąć

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że w drugiej połowie czerwca 2013 roku tona cukru surowego na nowojorskiej giełdzie kosztowała 374,1 USD (dostawa na lipiec br.), a białego w Londynie 495,8 USD (dostawa na sierpień br.).

Ostatni tydzień przyniósł wyraźne wzrosty, który wyniosły odpowiednio 5 i 4%. W relacji miesięcznej wzrosty wyniosły odpowiednio 2 i 4%, a w rocznej cukier był tańszy o 22 i 19%. Wzrosty to przede wszystkim efekt długich spadków, które sprawiły, że cukier był najtańszy od 3 lat. Ostatnio obserwowano także deprecjację reala brazylijskiego, rupii indyjskiej i bata tajskiego, czyli walut głównych producentów i eksporterów cukru na świecie. Taka sytuacja stymulowała popyt, ale słabnące waluty krajów eksporterskich przemawiają za spadkiem cen.
Deprecjacyjnym czynnikiem jest także oczywiście sytuacja fundamentalna - sezon 2013/14 będzie czwartym z rzędu, w którym wystąpi nadwyżka produkcji nad konsumpcją cukru na świecie. Parę dni temu wybuchł pożar w porcie w Paranagua w Brazylii, co może negatywnie wpłynąć na wysyłkę cukru z tego kraju. Potencjalne skutki nie powinny być jednak znaczące.



POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wzięła udział w webinarium zor...

Dieta sportowca – nieocenione wsparcie dla aktywnych dzieci - mleko jako kluczow...

W ciągu pierwszych 100 dni administracji Trumpa sekretarz rolnictwa USA Brooke R...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę