Od co najmniej dwóch lat nie było w Polsce tak wysokich cen drobiu, a maklerzy już dawno nie mieli takiego nawału zleceń na poszukiwanie towaru. Przetwórcy, którzy współpracują ze stałymi producentami prześcigają się w ofertach zakupu i ... niewiele mogą kupić.
Ci, którzy mają stałych dostawców, też nie mają lepiej. I jedni i drudzy narzekają zarówno na brak towaru, jak i na zbyt wygórowane ceny. Kupno rozsądnych ilości po rozsądnych cenach graniczy z cudem – mówią handlowcy. Jeszcze w ubiegłym tygodniu kilogram tuszek kosztował niecałe 5 złotych, dziś ceny przekraczają 5 złotych 60 groszy. Sprzedaje się nawet to, co do tej pory nie było zbyt chodliwym towarem, czyli sprowadzane z Brazylii typowo produkcyjne elementy z pieprzem.
Mięso na giełdach towarowych
ceny transakcyjne zł/kg
filet z piersi indyka 12,80 – 13,70
filet z piersi kurczaka 11,00 – 11,50
schab bez kości 12,90 – 15,50
schab z kością 9,80 – 11,00
Taka sytuacja nie będzie trwać wiecznie – ceny muszą zacząć spadać. Po pierwsze filety drobiowe już są droższe niż schab, a to sprawia, że konsumenci przestają kupować drób. Po drugie przetwórcy nie lubią przepłacać i zaczynają intensywnie szukać tańszego drobiu w Holandii czy Belgii.
tuszki z kurczaka 5,10 – 5,60 zł/kg
podudzia z kurczaka 5,70 – 5,90 zł/kg
podudzia z indyka 2,50 – 3,70 zł/kg
skrzydełka z indyka 2,80 – 7,60 zł/kg