A_TSW_2026_950

Ceny - Mięso

21 listopada 2007
Jeszcze na początku listopada, wydawało się, że w branży mięsnej coś drgnie. Producenci liczyli, że cena mrożonych półtusz nie spadnie poniżej 5 złotych a nawet zacznie rosnąć, a handlowcy czekali na przedświąteczne ożywienie. Tymczasem nadzieje okazały się płonne. Już dziś w ofertach sprzedaży cena kilograma mrożonych półtusz w klasie E, spadła do 4,80 a handlu jak nie było tak nie ma. Na giełdach królują „martwe ceny”, a my powoli zapominamy co to są oferty kupna – mówią maklerzy.

Niewielu już dziś liczy na przedświąteczny ruch. Wszystko dlatego, że zakłady prowadząc rozbiór najczęściej nie wykorzystują całości. Część mięsa trafia więc do chłodni. Najprawdopodobniej, w grudniu będą kupowały po jednym, dwóch brakujących elementach z importu, bo tak jest taniej. Do reszty produkcji będą zużywać własne zapasy.

Elementy wieprzowe
Oferty sprzedaży, giełdy towarowe     zł/kg
Łopatka         4,70 – 8,00
Szynka            5,80 – 9,30
Karczek            7,15 – 7,50
Schab            10,00 – 15,50


Półtusze pełne chłodzone   
KL. E   4,80  zł/kg


POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę