biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ceny - Mięso

5 stycznia 2016
Kiedyś październik był miesiącem oszczędzania, teraz staje się czasem wzmożonej sprzedaży. Po tygodniach wakacyjnego zastoju i niewielkich obrotach na początku września, rynek mięsa powoli zaczyna się „rozkręcać” i z każdym dniem, staje się coraz bardziej chłonny. Wyraźnie rośnie handel mięsem i gotowymi wyrobami. A ceny idą w górę. Wyjątkiem jest tylko karkówka. Koniec sezonu grillowego oznacza też koniec popytu na ten gatunek mięsa.

Teraz kilogram najczęściej wyceniany jest na 11 złotych. I tyle o obniżkach. Reszta drożeje. Podwyżki dotarły nie tylko na nasze podwórko. Objęły też cały europejski rynek. Wyraźny wzrost kursu euro wobec złotówki sprawił, że import nie jest już tak gigantyczny jak jeszcze w lipcu czy w sierpniu. Choć wciąż pojawiają się jeszcze oferty sprzedaży. Ale cenom daleko do konkurencyjnych poziomów sprzed kilku tygodni.

Coraz bardziej rośnie produkcja wędzonek, przygotowywanych z szynki i przede wszystkim z tańszej od niej łopatki.

I tu najwyraźniejsze są też wzrosty. W ciągu dwóch tygodni kilogram łopatki z kością zdrożał z 5 złotych 80 groszy do 6 złotych 30 groszy. Podobne podwyżki objęły szynkę.

CENY TRANSAKCYJNE MIĘSA      zł/kg
            dzisiaj  2 tygodnie temu
łopatka      6,30        5,80
szynka       7,30        6,80


POWIĄZANE

Eksport ukraińskiego zboża wyraźnie niższy niż rok temu. Czy to sygnał dla polsk...

Niższe opłaty eksportowe mają wspierać konkurencyjność rosyjskiego zboża na rynk...

Allianz Trade: fala niewypłacalności dopiero przed nami. W Polsce – efekt słaboś...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę