aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny - Mięso

7 kwietnia 2010
Na rynku mięsa duże nadwyżki towaru po przedświątecznych zakupach.
Zakłady w większości zostały z zapasami surowca między innymi boczku. Handel w ubiegłym tygodniu był jeszcze mniejszy niż w ubiegłych latach. Teraz trzeba się liczyć z kompletnym zastojem.

Zdaniem ekspertów, na jakikolwiek ruch na tym rynku może trzeba będzie poczekać do drugiej połowy kwietnia.

Półtusze krajowe pełne klasy E kosztują od 5 złotych 30 groszy do 5,5 złotego za kilogram. Agencyjne bez głowy są średnio o 30 groszy droższe.

PÓŁTUSZE WIEPRZOWE  kl.E
zł/kg
pełne        5,30-5,50
agencyjne     5,50-5,90

Jeśli cokolwiek uda się sprzedać, to raczej nadal lepsze gatunkowo mięsa, takie jak schab, szynka, karkówka i łopatka. Ceny na pewno nie wzrosną. Teraz za kilogram schabu bez kości maksymalnie zapłacimy 13 złotych, szynka jest o ponad 2,5 złotego tańsza.

MIĘSO WIEPRZOWE
bez kości
zł/kg
schab        12,00-13,00
karkówka    10,30-10,70
szynka         9,40-10,40
łopatka          8,20-8,60

Schab z kością kosztuje poniżej 9,5 złotego, karkówka 8 złotych, ceny szynki są bardzo zróżnicowane od 6 złotych 60 groszy do prawie 7,5 złotego.

MIĘSO WIEPRZOWE
z kością
zł/kg
schab        9,40-9,50
karkówka    8,00-8,10
szynka        6,60-7,40
łopatka        5,20-5,50

Zarówno przed świętami jak i teraz nie ma zupełnie zainteresowania mięsami drobnymi i tłuszczami. Wzmożonych zakupów można spodziewać się dopiero pod koniec miesiąca przed rozpoczęciem sezonu grillowego.


POWIĄZANE

Łączna powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce w roku 2023 przekroczyła 1,8 mln h...

MSD Animal Health zaprasza do konkursu “Pignnovation Award”  Udział mogą wziąć u...

Rada Polityki Pieniężnej podjęła wczoraj decyzję o utrzymaniu stóp procentowych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę