Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

Ceny - Mięso

7 kwietnia 2010
Na rynku mięsa duże nadwyżki towaru po przedświątecznych zakupach.
Zakłady w większości zostały z zapasami surowca między innymi boczku. Handel w ubiegłym tygodniu był jeszcze mniejszy niż w ubiegłych latach. Teraz trzeba się liczyć z kompletnym zastojem.

Zdaniem ekspertów, na jakikolwiek ruch na tym rynku może trzeba będzie poczekać do drugiej połowy kwietnia.

Półtusze krajowe pełne klasy E kosztują od 5 złotych 30 groszy do 5,5 złotego za kilogram. Agencyjne bez głowy są średnio o 30 groszy droższe.

PÓŁTUSZE WIEPRZOWE  kl.E
zł/kg
pełne        5,30-5,50
agencyjne     5,50-5,90

Jeśli cokolwiek uda się sprzedać, to raczej nadal lepsze gatunkowo mięsa, takie jak schab, szynka, karkówka i łopatka. Ceny na pewno nie wzrosną. Teraz za kilogram schabu bez kości maksymalnie zapłacimy 13 złotych, szynka jest o ponad 2,5 złotego tańsza.

MIĘSO WIEPRZOWE
bez kości
zł/kg
schab        12,00-13,00
karkówka    10,30-10,70
szynka         9,40-10,40
łopatka          8,20-8,60

Schab z kością kosztuje poniżej 9,5 złotego, karkówka 8 złotych, ceny szynki są bardzo zróżnicowane od 6 złotych 60 groszy do prawie 7,5 złotego.

MIĘSO WIEPRZOWE
z kością
zł/kg
schab        9,40-9,50
karkówka    8,00-8,10
szynka        6,60-7,40
łopatka        5,20-5,50

Zarówno przed świętami jak i teraz nie ma zupełnie zainteresowania mięsami drobnymi i tłuszczami. Wzmożonych zakupów można spodziewać się dopiero pod koniec miesiąca przed rozpoczęciem sezonu grillowego.


POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

W odpowiedzi na wniosek KRIR odnośnie rolniczych spółdzielni produkcyjnych, Mini...

Gabinet ministrów Ukrainy przyjął dekret "O zatwierdzeniu strategii bezpieczeńst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę