Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ceny - Wieprzowina

9 listopada 2007
Są już pierwsi szczęśliwcy. Na razie to 28 przedsiębiorców, którym znaleźli się w gronie przystępujących do prywatnego przechowywania mięsa. Chętnych było więcej, ale Agencja Rynku Rolnego sporo wniosków odrzuciła. Jak komentują maklerzy – nie zawsze słusznie. Trzeba więc jeszcze trochę poczekać na efekty. A na razie podwyżki cen mięsa są widoczne na zachodzie.

Najbardziej drożeje karkówka. Nawet o 10 - 15 eurocentów za kilogram. Interes powinien się opłacać, bo po 5 miesiącach składowania nastanie akurat sezon grillowy. A wtedy ze zbytem mięsa nie powinno być problemów. Już same dopłaty są sporą rekompensatą za składowanie. Bez nich i tak mięso leżałoby przecież w magazynach.

Stawki za przechowywanie mięsa są dużo wyższe niż ceny rynkowe w całej Unii Europejskiej. Najwięcej przedsiębiorcy mogą otrzymać za składowanie najlepszych elementów.

DOPŁATY ZA PRZECHOWYWANIE MIĘSA
 ( 3 miesiące)  e/t
szynka, łopatka, schab, karkówka    337

półtusze wieprzowe                  278
boczek                              164



POWIĄZANE

W Polsce nie brakuje żyznych gleb, pracowitych rąk i pokoleń doświadczenia. Brak...

Bruksela znów zawiodła rolników. Najnowsze porozumienie handlowe między Unią Eur...

Niedawno zawarte porozumienie handlowe między UE a USA wywołało krytykę ze stron...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę