A_TSW_2026_950

Ceny - Wieprzowina

13 lutego 2008
Pogłębiają się czarne nastroje na rynku wieprzowiny. Polacy chyba przestali jeść mięso – komentują producenci. A maklerzy dodają, że nie ma zakładu, który nie notowałby spadków w sprzedaży swoich wyrobów. Większość przetwórców sygnalizuje, że mają o połowę mniejszy zbyt niż miesiąc temu. Hurtownicy nie odbierają pełnych partii towaru i zamawiają coraz mniej. Narzekają też ubojnie, które muszą odsyłać rolników z kwitkiem, bo nie mają komu sprzedać półtusz.

Maklerzy mimo nieprzerwanych spadków cen i braku większych zamówień, liczą na to, że sytuację poprawią dwie rzeczy. Po pierwsze wzrost konsumpcji, który powinien nadejść wraz z Wielkanocą. Po drugie wzrost cen skupu żywca wieprzowego w Belgii, Niemczech i Holandii, który przynajmniej w części może ograniczyć import.

Póki co branża nie wie, co zrobić z niechcianym mięsem. Mroźnie są przepełnione mięsem drobnym, tłuszczami i elementami produkcyjnymi. Jedyne, co można w niewielkich ilościach sprzedać, to elementy szlachetne: schab, karkówka i szynka.

Wieprzowina – giełdy towarowe
średnie ceny sprzedaży        zł/kg
mięsa drobne kl. I    9,50
karkówka        7,50 – 11,00
schab            10,50 – 12,00
szynka            6,00 – 9,00

półtusze         zł/kg
ceny transakcyjne
kl. E i U        4,50
kl. R        4,30
kl. O i P    4,00


POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę