A_BIO_AGRO_950

Chiny importują więcej cukru

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że chiński urząd celny podał, że w 2013 roku import cukru wzrósł o 21 proc. w relacji rocznej do 4,55 mln ton. W samym grudniu sprowadzono 435 tys. ton cukru - o 62 proc. więcej r/r.
Wysoki import to skutek niskich cen na świecie i wysokich w Chinach, które regulowane są między innymi przez skup interwencyjny. Skup miał wesprzeć rodzimych producentów, ale sprawił, że nawet po zapłaceniu 60% cła importowany cukier był tańszy od chińskiego i pozwalał zarobić. Chiny muszą importować rocznie 2-3 mln ton cukru. Władze zdają się jednak wycofywać z dotychczasowych form wsparcia, zmniejszając trzeci rok z rzędu cenę minimalną na trzcinę cukrową i rezygnując ze skupu (ma go zastąpić system pożyczek).



POWIĄZANE

Od kampanii dopłat w 2026 roku wchodzi w życie nowa definicja „aktywnego rolnika...

Rekomendacja zmiany strategii walki z ASF. Afrykański Pomór Świń pozostaje najpo...

W dobie zmian klimatycznych, urbanizacji i rosnącego zapotrzebowania na żywność,...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę