A_TSW_2026_950

Chleb, który nie pleśnieje

5 stycznia 2016
Amerykanie mają nowy sposób na walkę z głodem i marnowaniem żywności. Tamtejsi inżynierowie wynaleźli metodę przedłużającą świeżość chleba, nawet do dwóch miesięcy.
Winna przeważnie jest pleśń. Pojawia się często wtedy, gdy chleb zapakowany jest w folię i woda nie może wyparować. Zwykle chleb pleśnieje w ciągu dziesięciu dni.

Teraz naukowcy z Politechniki w Teksasie włożyli kromkę do urządzenia podobnego do kuchenki mikrofalowej; maszyna ta używana była początkowo do zabijania bakterii salmonelli czy gronkowca. Teraz, jak tłumaczą naukowcy emitowane mikrofale zabijają grzyby i nawet po 60 dniach ich zawartość w chlebie nie wzrasta.

Technologią interesują się już piekarze; nie jest jednak pewne, czy konsumenci dadzą się namówić do spożywania chleba, który może przeleżeć w pojemniku całe wakacje.



POWIĄZANE

W porozumieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) Bank Gospodarstwa...

Bruksela, 10 grudnia 2025 r. – Europejscy rolnicy, spółdzielnie, przetwórcy żywn...

Waszyngton, D.C., 10 grudnia 2025 r. – Sekretarz Rolnictwa USA Brooke L. Rollins...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę