A_BIO_AGRO_950

Chłodnia Kielce zwiększy zatrudnienie o 80 osób

22 maja 2006

Zagrożona do niedawna upadłością Chłodnia Kielce SA, dzięki działaniom sanacyjnym, zatrudni dodatkowo 80 etatowych pracowników, by móc przetworzyć produkty rolne skupione w nadchodzącym sezonie - poinformował w piątek w Kielcach wiceminister skarbu Paweł Piotrowski.

"Zarząd spółki zapowiedział, że w nadchodzącej kampanii przetwórczej 170-osobowa załoga Chłodni powiększy się do 250 pracowników, nie licząc osób zatrudnionych sezonowo" - powiedział dziennikarzom Piotrowski.

Dodał, że zakład otrzymał znaczące wsparcie finansowe ze struktur samorządu terytorialnego, które z kwotą co najmniej 900 tys. zł mają wejść do nowego układu właścicielskiego spółki. W restrukturyzację i prywatyzację kieleckiej chłodni włączy się także - według wiceministra - fundusz Silesia.

Zgodnie z biznesplanem zarządu Chłodni, spółka chce pozyskać kapitał także od swoich pracowników, kooperantów i rolników.

Skupem, marketingiem i sprzedażą tegorocznej produkcji zajmie się nowy podmiot o nazwie Chłodnia Kielce sp. z o.o., który będzie kupował "usługę produkcyjną" od Chłodni Kielce SA. W ten sposób stopniowo regulowane mają być kilkumilionowe wierzytelności względem miasta i Banku Gospodarki Żywnościowej (BGŻ) - wyjaśnił wiceminister.

Rozszerzony asortyment produkcji chłodniczej ma obejmować - oprócz mrożonek owoców miękkich i frytek - przetwory z warzyw. Zakłada się też modernizację rampy przeładunkowej firmy; dzięki tej inwestycji zakład może zarobić dodatkowo na składowaniu mięsa.

Pieniądze wyłożone przez samorządy powinny wrócić z czasem do gmin i powiatów z tzw. funduszu wykupu udziałów - skumulowanego kapitału z odsetek od zysków rolników ze sprzedaży ziemiopłodów.

Kłopoty finansowe Chłodni Kielce powstały m.in. w wyniku wahań cen skupu truskawek w 2003 i 2004 roku oraz nierentownej sprzedaży frytek w sieciach hipermarketów.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę