OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Co roku sprzedaż piw regionalnych wzrasta o 20 proc.

21 lipca 2012
Ciechan Miodowy, Full Wrocławski, a może Magnus Czekoladowy? Polacy coraz chętniej sięgają po piwa regionalne, a wakacje to doskonały moment na zapoznanie się z ich smakiem.
Po latach zapaści coraz swobodniej poczynają sobie małe, lokalne browary. Choć produkują piwo o niepowtarzalnym smaku, to często nie maja pieniędzy na marketing i reklamę - przez to znane są tylko w swoim regionie.
Zwiększające się zainteresowanie smakami piw regionalnych tłumaczy prezes Browaru Ciechan Marek Jakubiak: "Klienci zaczynają doceniać jakość produktu. Ludziom przestało zależeć na piciu samego piwa, ale ważne jest dla nich to, jakie to jest piwo i jak jest ważone. Klienci zwracają uwagę na jakość" - powiedział Jakubiak.

Choć piwa w Polsce pije się z roku na rok coraz mniej, to sprzedaż piw pochodzących z lokalnych browarów rośnie: "Co roku sprzedaż piw regionalnych wzrasta o 20 procent" - informuje Marek Jakubiak z Browaru Ciechan.
Lokalne browary stały się bardzo popularne na zachodzie. Czy w Polsce będzie podobnie? "Piwo regionalne jest po prostu prawdziwe, dlatego ludzie je kupują. Piwa koncernowe są zbliżone smakami do siebie, choć nie są identyczne. W Polsce zaczęto jednak walczyć o jakość. Piwo musi smakować, inaczej się nie sprzeda. Przez ostatnie lata małe browary walczą o jakość i wybijają się na liderów smaku" - przekonuje w rozmowie Marek Jakubiak.



POWIĄZANE

Nie każda data w kalendarzu ma duszę. Ale 3 maja – ma. Jest jak stary portret w ...

Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – Biało-Czerwona Symfonia Tożsamości   2 m...

W dobie rosnącej popularności gamingu wśród młodzieży, wybór odpowiedniego kompu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę