A_BIO_AGRO_950

Cukier nadal tanieje na giełdach

5 stycznia 2016
Jak podała FAMMU/FAPA, druga połowa listopada przyniosła dalszy spadek notowań cukru białego i wzrost surowego. W Nowym Jorku cukier surowy podrożał w ciągu ostatniego tygodnia o 2 proc. do 432,9 USD/t, a biały w Londynie stracił 2 proc., spadając do 518 USD/t. (strata wynika ze zmiany kontraktu z grudniowego na marcowy, w marcowym kontrakcie w tygodniowym ujęciu odnotowano 2 proc. wzrost).
W ujęciu miesięcznym notowania cukru surowego były stabilne, a białego spadły o 5 proc. W relacji rocznej ceny cukru surowego były niższe o 15 proc.

W połowie listopada wygasł w Londynie kontrakt terminowy z dostawą na grudzień 2012 roku. Dostawy zostały zrealizowane na 8496 kontraktów po 50 ton każdy, czyli 424,8 tys. ton.

Sprzedawcami byli J P Morgan Securietes (5 tys. kontraktów) i Louise Dreyfus Commodietes Suisse SA (3496 kontraktów), kupcami zaś ED&F Man Capital Markets Ltd. (4,3 tys. kontraktów) i Succden Financial Ltd. (4196 kontraktów).

Ostatnie zmiany notowań cukru na najważniejszych giełdach wynikały w dużej mierze z sytuacji technicznej rynku.



POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę