A_BIO_AGRO_950

Cukier przestał tanieć

3 grudnia 2015
FAPA/FAMMU podała, że kontrakt terminowy z dostawą na marzec 2013 roku dla cukru białego został zrealizowany na 115 900 ton (2318 lotów). Sprzedawcą był Sucden, a odbiorcą ED&F Man. Cukier ma trafić do Gwatemali.
Niewielka realizacja może świadczyć o poprawie zaopatrzenia i mniejszym popycie na cukier, ograniczanym dodatkowo obserwowanymi od dawna spadkami. Ostatni tydzień przyniósł jednak podwyżki notowań cukru, czego powodem jest przede wszystkim sytuacja techniczna rynku.
W ujęciu tygodniowym cukier biały podrożał w Londynie do 501,2 USD/t (więcej o niespełna 2%), a surowy w Nowym Jorku wzrósł do 404,5 USD/t (więcej o niecały procent). W relacji rocznej cukier był jednak wyraźnie tańszy, a przecena wyniosła odpowiednio 23 i 29%. Ostatnie podwyżki mają raczej przejściowy charakter.
Światowy rynek cukru będzie charakteryzować się trzeci sezon z rzędu nadwyżką produkcji nad konsumpcją, co przemawia za przeceną.



POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę