A_TSW_2026_950

Cukier tanieje na świecie ale nie w Polsce

25 lipca 2013
Rzeczpospolita podała, że w połowie lipca 2013 roku cukier na giełdach w Nowym Jorku i Londynie był odpowiednio 26 i 30 proc. tańszy niż przed rokiem - wynika z danych Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA). Ceny cukru są dziś najniższe od trzech lat i mogą nadal spadać.

W ostatnich miesiącach cukier nieznacznie staniał w UE, ale do poziomów światowych nadal mu daleko. Według ostatnich dostępnych danych w kwietniu 2013 r. cukrownie sprzedawały go średnio za ponad 730 euro za tonę.
Jak informuje Rzeczpospolita reforma unijnego rynku cukru, która weszła w życie w sezonie 2009/2010, przełożyła się na ograniczenie jego produkcji oraz importu. Polska w ramach przyznanych kwot może wytworzyć tylko ok. 1,4 mln ton cukru rocznie, czyli o 200 tys. ton mniej niż potrzebuje.
Na giełdach światowych cukier jest średnio o ok. 25 proc. tańszy niż rok temu, a w Polsce staniał w tym czasie o 10 proc.



POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę