biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Czarna papryka, niebieskie kartofle

24 października 2011
Włoski związek rolników zaprezentował niezwykłe okazy warzyw: czarną paprykę, kartofle z niebiesko-fioletowym miąższem i czerwoną bazylię. Jak zapewniają rolnicy, oryginalne warzywa nie tylko są bezpieczne i wolne od groźnych barwników, ale mają dobroczynne działanie.
Warzywa w zaskakujących barwach były atrakcją Międzynarodowego Forum Rolnictwa i Żywności w Cernobbio, na północy Włoch. Związek rolników indywidualnych Coldiretti poinformował o dodatkowych właściwościach zdrowotnych, które są największą zaletą kolorowych okazów. I tak na przykład czerwona bazylia pomaga zwalczać stres, a ciemna fioletowa marchew hamuje proces starzenia skóry.
Z kolei czarna, niemal kwadratowa, papryka bogata jest w witaminy oraz w przeciwutleniacze zaś niebiesko-fioletowe ziemniaki z Trydentu zawierają antocyjany korzystnie wpływające na wzrok i zapobiegające odkładaniu się cholesterolu. Jest też biała marchewka o słodkim smaku oraz kolorowa botwina z liśćmi w barwach od żółtej i pomarańczowej do różowej, która nie traci ich w trakcie gotowania.
Wszystkie te produkty uprawiane są pod kontrolą i w sposób naturalny - podkreślił rolniczy związek w wydanym komunikacie. Komunikat stwierdza też, że aby wprowadzić te nowości na rynek nie trzeba uciekać się do takich "nienaturalnych metod, jak manipulacja genetyczna".



POWIĄZANE

Producenci rzepaku mierzą się z wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest obranie p...

Coraz więcej Polaków je jabłka i coraz bardziej jesteśmy świadomi ich walorów. 2...

Niemal 5000 gości, wyjątkowa atmosfera i wspólne świętowanie sukcesu, który trwa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę