aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Czym jest Maize-All FVA?

13 września 2011
Alltech, który na skalę globalną wytwarza bakterie produkujące kwas mlekowy i enzymy, specjalizuje się w technologii fermentacji.



Maize-All FVA jest biologiczno-enzymatycznym inokulantem firmy Alltech, przeznaczonym do kontroli fermentacji kukurydzy. Maize-All FVA zawiera wyjątkową kombinację trzech gatunków bakterii produkujących kwas mlekowy oraz amylazę – enzym rozkładający skrobię.


Kukurydza ma wysoką zawartość energii i generalnie zakisza się szybko w porównaniu z innymi paszami. Jednak podczas zakiszania mają miejsce znaczne straty suchej masy, co zmniejsza ilość energii w paszy. Szybka, wydajna fermentacja wywoływana przez bakterie homofermentatywne znajdujące się w Maize-All FVA, pomaga zredukować straty do minimum. Powolna fermentacja powoduje straty i może prowadzić do zwiększonego wzrostu drożdży, co może wywołać problemy ze stabilnością tlenową kiszonki po napoczęciu pryzmy.

(Uwaga: przy wysokim poziomie zanieczyszczenia ziemią kiszonka z kukurydzy może mieć wysoką zawartość kwasu masłowego)

Dlaczego warto stosować Maize-All FVA?

Maize-All FVA zaleca się dla zapewnienia szybkiej i wydajnej fermentacji, aby zapewnić wysoki standard agrotechniczny, potrzebny do uzyskania udanej kiszonki z kukurydzy.

Produkt ten został stworzony, by wesprzeć szybką produkcję kwasu mlekowego we wczesnych stadiach fermentacji. Oznacza to, że pozostałe produkty uboczne, takie jak kwas octowy i alkohol, które mogą mieć negatywny wpływ na smakowitość paszy, są utrzymywane na minimalnym poziomie.

Redukcja strat przy zakiszaniu
Badania dotyczące wartości odżywczej kiszonki z kukurydzy wykazały 5% redukcję strat przy zakiszaniu przy zastosowaniu inokulantu w porównaniu do kiszonki bez inokulantu.



Jak działa Maize-All FVA?
Specjalnie dobrane składniki Maize-All FVA współpracują ze sobą, by osiągnąć optymalny przebieg fermentacji. Dzięki wysokiemu poziomowi enzymu amylazy w Maize-All FVA, skrobia w kukurydzy jest szybko „udostępniana” do produkcji kwasu mlekowego.



Wyselekcjonowano trzy gatunki bakterii produkujących kwas mlekowy, ze względu na ich zdolność do szybkiego i wydajnego generowania kwasu mlekowego z cukrów roślinnych. Dzięki temu pH zakiszonego materiału szybko spada co oznacza, że stabilność osiąga się w najszybszy możliwy sposób, a straty suchej masy są zminimalizowane. Proces ten może wystąpić wyłącznie wówczas, gdy cukry te dostępne są w wystarczającej ilości.



Jakie korzyści osiąga się dzięki stosowaniu Maize-All FVA?
  • zmniejszenie straty suchej masy
  • poprawa skuteczności fermentacji
  • ograniczenie wzrostu pleśni
  • kiszonka o wysokiej zawartości energii (skrobia)
  • lepsza smakowitość
  • większe pobranie
  • wyższe wyniki produkcyjne zwierząt (mleczność /dzienny przyrost masy)

Odpowiednie praktyki zakiszania kukurydzy są bardzo istotne, by uzyskać jak najwięcej korzyści przy stosowaniu Maize-All FVA. Zapraszamy do kontaktu z lokalnymi przedstawicielami firmy Alltech, którzy udzielą porad dotyczących zakiszania różnych materiałów.

Maize-All FVA jest niezbędny, aby zapewnić uzyskanie wartościowej kiszonki, zminimalizować straty, uzyskać najlepszą smakowitość i największą wydajność.

Maize-All FVA jest niezbędny, aby zapewnić, że inwestycja w wartościową kiszonkę ograniczy jej straty, zapewni zwierzęciu smakowitą paszę i pozwoli osiągać maksymalną wydajność.


Alltech Poland Sp. z o.o.
Ul. Starościńska 1/17
02-516 Warszawa
Tel. 22 872 41 97
Fax. 22 612 74 81

POWIĄZANE

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...

Przy 428 głosach za, 131 przeciw i 44 wstrzymujących się, posłowie poparli przed...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę