OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Dobry rok przemysłu przetwórczego

3 lutego 2005

To był dobry rok dla przemysłu przetwórczego oceniają ekonomiści. Rosła produkcja oraz inwestycje. To wszystko było możliwe dzięki naszemu wejściu do Unii Europejskiej i eksportowi. Przedsiębiorcy jednak dużo gorzej oceniają to, co się dzieje na rynku krajowym. Wczoraj najlepsi producenci żywności otrzymali nagrodę "Krajowy produkt - przyszłością Polski".

Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego wręczyło nagrody już po raz trzynasty. Laureaci podkreślali, że największe profity w zeszłym roku przyniósł im rynek zewnętrzny. Eksport wzrósł o 40% i osiągnął wartość 3,5 mld euro. Narzekano wprawdzie na niekorzystny w ostatnich miesiącach kurs euro i dolara do złotówki, ale podkreślano, że jak na razie ilość sprzedawanego za granicę towaru nie zmalała, spadły tylko zyski.

Jedyne o co nie musimy się martwić to jakość produkowanej żywności. Boom inwestycyjny z poprzednich lat będzie wciąż trwał. To co najbardziej martwi branże przetwórczą to rynek krajowy. A zwłaszcza obowiązujące w Polsce przepisy podatkowe.

Zdaniem ekonomistów to co najbardziej hamuje obecnie rozwój przemysłu spożywczego to rynek krajowy. Społeczeństwo biednieje i nie ma co liczyć na wzrost popytu wewnętrznego. Pozostaje więc tylko liczyć na osłabienie złotówki i dalszy wzrost eksportu.


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę