A_BIO_AGRO_950

Drogie mięso na świecie

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że ceny mięsa na rynku światowym nadal są bardzo wysokie. Jak szacuje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, indeks cen mięsa wzrósł w listopadzie o 0,4 proc. Wynosi on obecnie 177,2 pkt. (czyli ceny są o 77,2 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-04) i jest jedynie nieznacznie niższy od rekordowej wartości 180,4 pkt. zanotowanej w kwietniu 2010 roku. Nadal mięso jest droższe niż podczas poprzedniej fali wzrostów cen w 2008 roku.
Na rynkach światowych w listopadzie najbardziej drożała wieprzowina. Ceny pozostałych gatunków mięsa w zasadzie się nie zmieniły. Przeciętne ceny mięsa w jedenastu miesiącach 2011 r. były o 17 proc. wyższe niż w porównywalnym okresie rok wcześniej. W stosunku do ubiegłego roku najbardziej podrożały baranina i wołowina.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę