A_BIO_AGRO_950

Duńskie mięso w Chinach

11 grudnia 2007
Duńscy eksporterzy mięsa podbijają chiński rynek. Od zeszłego roku ilość wysyłanej tam wieprzowiny podwoiła się, podobnie jak ceny. Chińczycy kupują mięso, mimo że sami są potentatami w tej branży- odpowiadają za ponad połowę światowej produkcji.

Duńczycy są w elitarnym gronie, bo do Chin zezwolenia eksportowe mają prócz nich tylko Amerykanie i Kanadyjczycy. Takie ograniczenia wynikają z ostrych norm, jakie stawiają Azjaci. Dobre ceny uzyskiwane przed duńskich eksporterów to ratunek dla spadającej opłacalności produkcji.

W ostatnich miesiącach ceny pasz poszły ostro w górę, co sprawiło, że podobnie jak w innych krajach europejskich, wiele gospodarstw liczy się ze stratami. O możliwość eksportu wieprzowiny do Chin zabiegają również Hiszpanie i Niemcy.


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę