biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Dyskusja o etykietowaniu mięsa koszernego i halal

3 grudnia 2015
Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynarii (BVA) proponuje, aby mięsa koszerne i halal były etykietowane. Według stowarzyszenia konsumenci, którzy takie mięso kupują w sklepach, chcą wiedzieć, w jaki sposób uśmiercono zwierzę.

Organizacja BVA jest znana z tego, że prowadzi kampanię dotyczącą zakończenia uboju zwierząt bez uprzedniego ogłuszenia - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
Brytyjskie stowarzyszenie wystosowało pismo do trzech głównych brytyjskich partii w parlamencie, aby wprowadzili obowiązek etykietowania żywności typu halal lub koszernej. Na etykiecie powinna znaleźć się także informacja, czy mięso wyprodukowano zgodnie z przepisami, tj. ze wstępnym ogłuszaniem lub bez ogłuszania. Za takim systemem oznaczeń opowiedział się Parlament Europejski.
Mięso koszerne i halal jest wykorzystywane w wielu brytyjskich restauracjach, można je kupić w sklepach.
BVA zwraca uwagę, że samo oznakowanie nie rozwiązuje problemu, gdyż około 88 proc. ubojów halal w Wielkiej Brytanii dokonuje się ze wstępnym ogłuszeniem zwierząt, a 12 proc. bez ogłuszania.
W Polsce obowiązuje zakaz uboju zwierząt bez ogłuszania. W kwietniu br. do Sejmu wpłynął obywatelski projekt ustawy, przywracający ubój rytualny, czyli bez ogłuszenia zgodnie z wymogami religijnymi. Pierwsze czytanie tego projektu zaplanowano na najbliższe posiedzenie Sejmu - pod koniec maja.


POWIĄZANE

Zakończona właśnie polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej miała być szans...

Kampania wyborcza ma swoją temperaturę, dynamikę, ostrość. W normalnym życiu pol...

9 lipca wygasa 90-dniowy okres zawieszenia wprowadzonych przez amerykańskiego pr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę