CTR_2024
TSW_XV_2025

Efektywne Mikroorganizmy - naturalna metoda hodowli trzody chlewnej

9 grudnia 2008
Producenci wieprzowiny napotykają na coraz to nowe utrudnienia wynikające ze zmian w przepisach ochrony środowiska i żywienia zwierząt.
Powszechne stosowanie antybiotyków na szeroką skalę zapewniało dobre przyrosty dzienne i dawało pewność, że zwierzęta nie będą chorowały. Jednak masowe zastosowanie antybiotyków osłabiało naturalną odporność zwierząt i dawało możliwość rozwoju coraz większej liczbie patogenów z różnych grup. W konsekwencji wzrastało zużycie antybiotyków do celów leczniczych. Zatem strach hodowców przed całkowitym wycofaniem antybiotyków z paszy był ogromny, ponieważ przekonani byli, że poziom przyrostów spadnie a wzrośnie zachorowalność wśród zwierząt. Rolnicy stosujący Efektywne Mikroorganizmów nie odczuli w zupełności zmian.
Za przykład może posłużyć gospodarstwo z centralnej Polski hodujące ok. 600 sztuk tuczników jednorazowo w rusztowym systemie utrzymania.

Od momentu zastosowania EM w podaniu do picia w ilości 2 litry EM-A/1000 litrów wypijanej wody, już po kilku tygodniach zauważono znaczny wyczuwalny spadek poziomu amoniaku w budynkach inwentarskich. Dodatkowo skończył się problem z grubą warstwą kożucha na powierzchni gnojowicy, która przestała ,,wydawać drażniący zapach" na skutek zatrzymania procesów gnilnych kosztem dominacji procesu fermentacji. Dzięki temu w chlewniach obniżył się poziom trującego amoniaku i siarkowodoru, co zapewniło
lepsze warunki bytowe zwierzętom i wpłynęło pozytywnie na wykorzystanie paszy.
Powody do zadowolenia są również w tych gospodarstwach gdzie chów odbywa się na głębokiej ściółce. Emisja amoniaku jest zminimalizowana a obornik bardzo szybko fermentuje już w chlewni, dzięki temu jest go mniej ale za to bardzo dobrej jakości.
Efektywne mikroorganizmy podane w wodzie pitnej sprawiają, że wzrasta znacznie poziom wykorzystania białka w paszy.
Na obserwowanym stadzie, świnie osiągnęły średnie przyrosty dzienne na poziomie 900g przy zużyciu paszy ok. 2,8 kg na kilogram przyrostu (żywienie do woli).
Należy dodać, że nie stosowano tutaj zakwaszaczy chemicznych ani w wodzie, ani też w paszy. Mieszanina pozytywnych bakterii zawarta w EM dopasowuje się indywidualnie do organizmu każdej sztuki, wzbogaca jej mikroflorę co ma oczywiście związek ze wspomnianym wcześniej wzrostem wykorzystania składników pokarmowych z paszy.
Technologię Efektywnych Mikroorganizmów nie należy jednak ograniczać tylko do podawania w wodzie do picia. Wszystkie pomieszczenia, korytarze paszowe, należy przynajmniej raz na 2 tygodnie spryskać roztworem EM-A (1litr EM-A/ 10 m2 powierzchni).
Takie zabiegi wzbogacają całe otoczenie w pożyteczne mikroorganizmy i zapobiegają rozprzestrzenianiu się patogenów, zapewniając równowagę mikrobiologiczną w otoczeniu zwierząt.(Greenland)



POWIĄZANE

Już ponad 38% dorosłych Polaków słyszało o tym, że ktoś został oszukany podczas ...

W dn. 25.11 br. odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wołowina i cielęcina” Cop...

W Busan w Korei Południowej zakończyła się 5. runda negocjacji w sprawie globaln...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę