Adama_Spyrale_1-31.05.21

Ekologia w mleczarniach

5 stycznia 2016
Brytyjskie mleczarnie przyjęły tak zwaną zieloną strategię. Zmniejszenie zużycia energii, wody i emisji dwutlenku węgla oraz używanie opakowań wyprodukowanych z surowców wtórnych, to tylko część zmian, które będą wprowadzane stopniowo aż do 2020 roku.

W dłuższej perspektywie, czyli w ciągu 12 lat duzi przetwórcy zobowiązali się do redukcji zużycia wody o 30% w porównaniu z poziomem z zeszłego roku. Małe mleczarnie mają je ograniczyć o 20%. Branża porozumiała się także w sprawie opakowań produktów mleczarskich. Za kilka lat aż połowa ma być wykonana z surowców wtórnych.

Te przetwórnie, które używają bojlerów na gaz, będą musiały zamontować specjalny system redukujący ilość zanieczyszczeń z jego spalania. Eksperci chwalą zieloną strategię Brytyjczyków i mówią o konieczności wprowadzania podobnych rozwiązań przez koncerny w innych krajach.


POWIĄZANE

Nie tylko banki oferują bezpieczne pożyczki na jasnych zasadach. Coraz więcej fi...

Oddałbyś wszystko za pozbycie się nieznośnych objawów syndromu dnia poprzedniego...

Na podstawie wyników badań laboratoryjnych otrzymanych w dniu 28 maja br. w godz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę