OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Eksport polskiej żywności zwiększa się w zawrotnym tempie

5 stycznia 2016
Dziennik Gazeta Prawna podaje, że w ciągu dekady eksport żywności wzrósł aż sześciokrotnie. W tym roku wyślemy za granicę jedzenie warte grubo ponad 14 mld złotych. A potencjał mamy o wiele większy.
Rolnicy zacierają ręce. Bo choć sprzedaż detaliczna żywności rośnie powoli - w pierwszym półroczu było to jedynie 3,3 proc. - to nie mają kłopotów ze zbytem swoich produktów. To przede wszystkim efekt ekspansji polskich firm na rynkach zagranicznych, dzięki której szybko zwiększa się eksport artykułów rolno-spożywczych. W pierwszych pięciu miesiącach tego roku wzrósł o 15,6 proc. - wynika z danych resortu gospodarki. Najbardziej nasze jedzenie cenią mieszkańcy innych krajów Unii Europejskiej - na te rynki w pierwszych pięciu miesiącach roku trafiło aż 77 proc. całego eksportu.
Polskie firmy konkurują na zagranicznych rynkach nie tylko jakością, lecz także ceną. I tak na przykład ceny sprzedaży mięsa drobiowego są w Polsce o 40 proc. niższe niż średnio w Unii Europejskiej.

Eksperci nie mają jednak wątpliwości, że nawet przy tym problemie eksport będzie się nadal zwiększał. Napędzać go będą warzywa i owoce, produkty mleczarskie oraz mięso drobiowe i wyroby z tego surowca. Ale nadal będą w nim dominować produkty nisko przetworzone.



POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę