OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Embargo zmieniło polskie przetwórstwo mleka oraz owoców i warzyw

19 stycznia 2015
,,Puls Biznesu'' podaje, że obserwujemy duże przyspieszenie produkcji soków i masła, a ogromne - mleka w proszku. Takie zmiany w polskim przetwórstwie zaszły po wprowadzeniu rosyjskiego embarga.
Mleczarze natomiast załamują ręce. Jak wynika z ostatnich danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), mleka i śmietany w postaci stałej wyprodukowaliśmy w ciągu 11 miesięcy 2014 r. o 58,8 proc. więcej niż w 2013 r.

Jedną z mlecznych "konserw" jest mleko w proszku, drugą - masło, ale jego produkcja nie wzrosła aż tak znacząco, bo o 6,9 proc.

Wzrost produkcji odnotowali też producenci soków z owoców i warzyw. Dane GUS mówią o 9,3-procentowej zwyżce.

Przyblokowane przez Rosję są również mrożonki. Hortex z powodu embarga zdecydował się na zwolnienia grupowe. W danych GUS widać na razie wzrost produkcji mrożonych warzyw - o 5,1 proc. Paweł Nowakowski, członek zarządu Igloteksu, tłumaczy, że w przypadku tego segmentu za wyniki odpowiada jednak krajowy rynek.


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę