A_BIO_AGRO_950

Epidemia eboli zagrożeniem dla zbiorów i cen żywności

3 grudnia 2015
Epidemia eboli w Afryce Zachodniej stanowi również zagrożenie dla zbiorów i już spowodowała wzrost cen żywności - podała we wtorek oenzetowska agenda ds. żywności i rolnictwa FAO, ostrzegając, że problem nasili się w najbliższych miesiącach.
FAO wystosowała specjalny alert dla Liberii, Sierra Leone i Gwinei - trzech krajów najbardziej dotkniętych wybuchem epidemii, która zabiła już około 1550 osób od czasu, kiedy w marcu wykryto wirusa eboli w dżunglach południowej Gwinei.
Wprowadzenie ograniczeń w przemieszczaniu się ludności i ustanowienie stref kwarantanny w celu powstrzymanie szerzenia się epidemii wywołało panikę zakupów, braki żywności i wzrost cen w tych krajach.
"Jeszcze przed wybuchem epidemii gospodarstwa w niektórych z bardziej dotkniętych obszarów wydawały do 80 proc. swoich dochodów na żywność" - tłumaczy Vincent Martin, szef placówki FAO w Dakarze.
"Obecnie najnowsze skoki cen skutecznie pozostawiają żywność poza ich zasięgiem" - podał w oświadczeniu Martin, dodając, że kryzys żywnościowy może utrudnić powstrzymanie epidemii, która szerzy się poprzez kontakt z płynami ustrojowymi chorych.
Ograniczenia w przemieszczaniu się ludności w okresie zbiorów spowodują brak rąk do pracy w gospodarstwach - uważa FAO.
Zmniejszy się produkcja ryżu i kukurydzy, a także poważnie ucierpią zbiory oleju palmowego, kakao i gumy, zmniejszając siły nabywcze wielu rodzin. Jednocześnie tracą one dochód i możliwość wyżywienia się w związku z zakazem handlu mięsem dzikich zwierząt.
Zamknięcie granic i ograniczenie handlu w portach morskich sprawiło, że do dotkniętych epidemią krajów, będących importerami zbóż, docierają mniejsze dostawy i tym samym rosną gwałtownie ceny, podbijane przez wysokie koszty transportu.
Ceny kassawy (mąki z manioku) na rynku w Monrowii wzrosły o 150 proc. w pierwszych tygodniach sierpnia - podała FAO, dodając, że deprecjacja waluty w Sierra Leone i Liberii spowoduje dalszy wzrost cen.
Światowy Program Żywnościowy i FAO uchwaliły, że w ciągu trzech miesięcy dostarczą 65 tys. ton żywności dla 1,3 mln ludzi w rejonach dotkniętych ebolą.


POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę