A_BIO_AGRO_950

Europejczycy polubili australijską wołowinę

3 grudnia 2015
Jak informuje FAMMU/FAPA, w 2012 r. Australijczycy wyeksportowali do krajów Wspólnoty blisko 15 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 16 proc. więcej niż przed rokiem, i najwięcej od 1998 r.
Wzrost ten osiągnięto pomimo niepewnej sytuacji ekonomicznej w regionie oraz silnej wartości dolara australijskiego, co ilustruje wagę krajów UE dla eksporterów mięsa czerwonego z Australii.

Kraje Wspólnoty pozostały dla Australijczyków najważniejszym rynkiem zbytu pod względem wartości sprzedawanej wołowiny. Wartość eksportowanej do Unii wołowiny kształtowała się na średnim poziomie 9000 USD/t, w porównaniu z wartością eksportu kierowanego do Japonii (4860 USD/t) oraz Stanów Zjednoczonych (4500 USD/t).



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę