biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Farbują cukier! Po co?

5 stycznia 2016
Uwaga! Biorąc z regału sklepowego brązowy cukier, warto sprawdzić jego skład. Okazuje się, że niektórzy producenci zamiast prawdziwego cukru trzcinowego podrzucają na półki zwykły biały kryształ barwiony karmelem. A za pół kilograma takiego cukru trzeba zapłacić ponad 5 zł!

Przy zakupie brązowego kryształu należy zwrócić uwagę na jego skład. Nie każdy jest bowiem zrobiony z trzciny cukrowej. Producenci czując, że mogą zarobić na takim cukrze, dodają do niego karmel i podnoszą ceny.

– Dla konsumentów cukier brązowy jest cukrem trzcinowym. Tymczasem nasz brązowy cukier jest cukrem buraczanym z dodatkiem karmelu – przyznaje Janusz Pieron, pełnomocnik firmy Pfeifer.



POWIĄZANE

Eksport ukraińskiego zboża wyraźnie niższy niż rok temu. Czy to sygnał dla polsk...

Niższe opłaty eksportowe mają wspierać konkurencyjność rosyjskiego zboża na rynk...

Allianz Trade: fala niewypłacalności dopiero przed nami. W Polsce – efekt słaboś...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę