OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Francja: dobry czas dla eko-rolnictwa

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podaje, że poprzedni rok był korzystny dla francuskiego sektora ekologicznego. Wg organizacji Agence Bio 64 proc. konsumentów zakupiło produkty ekologiczne, a ilość konsumentów, którzy regularnie je kupowali wzrosła z 40 proc. w 2011 roku do 43 proc. w 2012 roku.
W 2012 roku obszar przeznaczony pod ekorolnictwo wzrósł o ponad 1 mln ha wobec przyrostu 975 tys. ha w 2011 roku. W latach 2008-2013 500 tys. ha otrzymało certyfikat produkcji ekologicznej.
Udział ekologicznych produktów z importu spadł we Francji do 30 proc., a rodzimi producenci wyprodukowali większość ekologicznych owoców i warzyw (52 proc.), jaj (99 proc.), produktów nabiałowych (89 proc.) oraz chleba i mąki (68 proc.).
W 2012 roku rynek produktów ekologicznych we Francji miał wartość 4,1 mld Euro albo 2,4 proc. wartości rynku spożywczego. Zatem rynek wzrósł od 2007 roku, kiedy miał 1,3 proc. udział.



POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę