biogaz_09_2025

Giełdy: wyraźnie drożeje cukier

15 października 2012
Jak podała FAMMU/FAPA, początek października przyniósł wyraźny wzrost notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy podrożał w ciągu ostatniego tygodnia o 6 proc. do 475,7 USD/t (a biorąc pod uwagę zmianę kontraktu nawet więcej o 4 pp.), a biały w Londynie zyskał 4 proc., rosnąc do 591,1 USD/t.
W ujęciu miesięcznym wzrosty wyniosły odpowiednio 13 i 17 proc., ale w relacji rocznej ceny cukru surowego były niższe o 13 proc., a białego o 9 proc.

Październikowy kontrakt terminowy na cukier surowy w Nowym Jorku został zrealizowany na 11 710 lotów, czyli 594 868 ton. Prawie 557 tys. ton przypadło w udziale Bunge, a pozostała ilość małej firmie ze Szwajcarii - Agrifert (752 lotów, czyli 38 201 ton). Wysokość realizacji zaskoczyła
większość brokerów, którzy spodziewali się znacznie wyższego wolumenu. Stosunkowo niska realizacja kontraktu terminowego na cukier surowy, w połączeniu z bardzo niską realizacją październikowego kontraktu terminowego na cukier biały w Londynie w wysokości zaledwie 20,2 tys. ton, może świadczyć o małym popycie na cukier i jego dużej podaży.

Część brokerów uważa, że ostatnie podwyżki doprowadziły do zawyżenia notowań, a większa podaż z Brazylii w połączeniu ze spadkiem popytu doprowadzi do przecen.

POWIĄZANE

Bliski Wschód coraz szerzej otwiera się na ukraińskie produkty rolne — rosnące s...

Ukraina z mniejszymi zbiorami zbóż – skutki ekonomiczne i globalne konsekwencje ...

Jak w zeszłym tygodniu poinformowała ARiMR ,organizacje producentów  mogą składa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę