Jak podała FAMMU/FAPA, początek października przyniósł wyraźny wzrost notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy podrożał w ciągu ostatniego tygodnia o 6 proc. do 475,7 USD/t (a biorąc pod uwagę zmianę kontraktu nawet więcej o 4 pp.), a biały w Londynie zyskał 4 proc., rosnąc do 591,1 USD/t.
W ujęciu miesięcznym wzrosty wyniosły odpowiednio 13 i 17 proc., ale w relacji rocznej ceny cukru surowego były niższe o 13 proc., a białego o 9 proc.
Październikowy kontrakt terminowy na cukier surowy w Nowym Jorku został zrealizowany na 11 710 lotów, czyli 594 868 ton. Prawie 557 tys. ton przypadło w udziale Bunge, a pozostała ilość małej firmie ze Szwajcarii - Agrifert (752 lotów, czyli 38 201 ton). Wysokość realizacji zaskoczyła
większość brokerów, którzy spodziewali się znacznie wyższego wolumenu. Stosunkowo niska realizacja kontraktu terminowego na cukier surowy, w połączeniu z bardzo niską realizacją październikowego kontraktu terminowego na cukier biały w Londynie w wysokości zaledwie 20,2 tys. ton, może świadczyć o małym popycie na cukier i jego dużej podaży.
Część brokerów uważa, że ostatnie podwyżki doprowadziły do zawyżenia notowań, a większa podaż z Brazylii w połączeniu ze spadkiem popytu doprowadzi do przecen.