biogaz_09_2025

Handlowa etykieta

1 lutego 2008
Proste i zrozumiałe mają być etykiety na produktach spożywczych. Projekt nowego rozporządzenia przedstawiła Komisja Europejska. Dzięki ujednoliceniu zasad konsumenci będą mieli mniej kłopotu z kupowaniem żywności. Na etykietach będą umieszczone jedynie najważniejsze rzeczy.

Brak kluczowych informacji na opakowaniach, różne oznakowania w zależności od kraju członkowskiego - to wszystko powoduje, że konsumenci są zdezorientowani i mają kłopot z właściwym odczytaniem etykiet na produktach.

Komisarz do spraw zdrowia i bezpieczeństwa żywności Markos Kyprianu chce, by prawo określało wiele aspektów - począwszy od wielkości czcionki, przez zamieszczanie pełnego składu, do odmiennego znakowania produktów zawierających składniki alergizujące - jak orzechy, czy mleko. Całkowitą nowością będzie wymóg podawania informacji o zawartości produktów uczulających w potrawach przez właścicieli barów i restauracji.


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę