aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

IERiGŻ: na integracji z UE głównie skorzystała branża spożywcza

13 grudnia 2005

Z wejścia Polski do Unii Europejskiej więcej korzyści odniósł przemysł spożywczy niż rolnictwo - uważa prof. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Jego zdaniem, głównym motorem napędowym dla branży żywnościowej był eksport produktów rolno-spożywczych.

W poniedziałek odbyło się seminarium zorganizowane przez IERiGŻ, poświęcone ekonomicznym i społecznym uwarunkowaniom rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do UE.

Rentowność branży spożywczej wzrosła z 3 proc. w 2003 roku do 9 proc. w 2004/2005 r. W opinii Urbana, branża ta nadal będzie odnosiła korzyści z przynależności do Unii. Jak wyjaśnił, najważniejszym efektem integracji jest znaczne ożywienie eksportu artykułów żywnościowych głównie na rynek unijny; eksport ten od trzech lat rośnie, mimo umacniania się złotówki, co jest niekorzystne dla eksporterów.

Szybki wzrost eksportu żywności Polska zawdzięcza niższym cenom produktów niż w krajach starej Unii. Efekt ten będzie miał coraz mniejsze znaczenie, gdyż ceny produktów będą się wyrównywały - uważają eksperci IERiGŻ.

Urban zaznaczył, że integracja z UE nie miała wpływu na wielkość produkcji rolnej. Rolnictwo podlega dużym wahaniom koniunkturalnym, na które decydujący wpływ mają warunki pogodowe. W 2005 roku w stosunku do 2004 roku zaznaczył się spadek produkcji roślinnej, zaś wzrost produkcji zwierzęcej. Najważniejszą korzyścią dla produkcji rolnej było przełamanie spadkowej tendencji chowu bydła. Nastąpiło to dzięki znacznemu wzrostowi eksportu i cen żywca wołowego - uważa Urban. Korzystny był także wzrost cen skupu produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Według Urbana, największym beneficjentem integracji był przemysł środków produkcji.

Perspektywa otrzymania przez rolników dopłat do gruntów sprawiła, że podniesiono ceny na nawozy i maszyny rolnicze. Z integracji skorzystały także firmy handlowe, które podniosły marże. Jak podkreślił Urban, w kolejnych latach akcesji coraz większą rolę będą odgrywały dopłaty bezpośrednie, które będą stabilizowały dochody rolników oraz fundusze strukturalne. Unijne fundusze pozwolą m.in. na kontynuację procesów dostosowania do standardów europejskich, a także zwiększą bezpieczeństwo żywności.


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę