A_BIO_AGRO_950

Ile mięsa jest w parówkach?

26 sierpnia 2011
Podajemy za portalem Wyborcza.biz: Co jest w parówkach? Mięsa najwyżej 81 proc., reszta to woda, sól i glutaminian sodu.
Serwis sprawdził skład czterech rodzajów parówek. Wśród nich najwięcej mięsa miały Krakuski - 81 proc. Jednak do ich kupna nie zachęca cena 25,96 zł za kilogram.
W parówkach premium „Parówki ze starej wędzarni", po 35,99 zł za kg, mięsa wieprzowego było 76 proc., a mięsa wołowego - 4 proc. Niska zawartość mięsa - jedynie 71 proc. - wyróżnia Berlinkę, po niemal 15,96 zł za kilogram. W parówkach z cielęciną Zimbo, po 23,30 zł za kg, można znaleźć 77 proc. mięsa, a cielęciny jest 3 proc.
Co jest jeszcze w parówkach? Niemięsne dodatki: woda, sól, skrobia, tłuszcz, skórki wieprzowe, glutaminian sodu oraz oczywiście dodatki E - informuje Wyborcza.biz. Ceny parówek podano za warszawskim sklepem Piotr i Paweł.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę