FAMMU/FAPA podała, że hinduski związek producentów cukru ISMA poinformował, że w połowie kwietnia 2014 roku w Indiach wytworzono 23,15 mln ton cukru, co jest wynikiem o 4 proc. gorszym niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
ARR o możliwościach zagospodarowania cukru pozakwotowegoampania przyspiesza jednak z każdym miesiącem - jeszcze w połowie stycznia produkcja była r/r niższa o 21%. Do połowy kwietnia 2014 roku pracowało 115 cukrowni wobec 200 rok wcześniej. W stanie Maharasthra czynne było 53 zakładów, a produkcja łączna wyniosła 7,47 mln ton cukru (-6% r/r), w Uttar Pradesh 6,29 mln to cukru (-14%, pracowały 43 cukrownie), a w stanie Karnataka 4,05 mln to cukru (+21%, 19 zakładów było czynnych).
ISMA prognozuje, że produkcja cukru w sezonie 2013/14 będzie mniejsza o 5% w skali roku i wyniesie 23,8 mln ton wobec 25,1 mln ton sezon wcześniej.