OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Japonia: Sześć osób zmarło, ponad 100 chorych po kapuście z E.coli

21 sierpnia 2012
Sześć osób zmarło w północnej Japonii w następstwie zarażenia się bakterią - pałeczką okrężnicy (E.coli), która znajdowała się w marynowanej kapuście pekińskiej; ponad 100 osób doznało ciężkiego zatrucia - powiadomiły w sobotę lokalne władze.
Władze prefektury Hokkaido poinformowały, że marynowaną pekińską kapustę produkowano w prefekturze i tu sprzedawano. O pierwszych zachorowaniach informowano około 10 dni temu.
Większość ofiar to ludzie w podeszłym wieku z domów opieki, lecz zmarła także 4-latka z Sapporo, która na kilka dni przed śmiercią jadła kapustę.
Marynowana kapusta pekińska to popularny w Japonii dodatek dań głównych, wcześniej nie odnotowano takich zarażeń.
Władze wszczęły dochodzenie. Nie wyklucza się, że powodem skażenia produktu chorobotwórczą bakterią mogła być niewystarczająca sterylizacja opakowań.
W roku 2011 wskutek zakażenia szczególnie zjadliwym szczepem E. coli (EHEC) w Europie zmarło ponad 50 osób.



POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę