A_BIO_AGRO_950

Japonia wpuszcza mięso z USA

28 lipca 2006

Japońskie ministerstwo rolnictwa oficjalnie potwierdziło zniesienie zakazu importu amerykańskiej wołowiny. Eksporterzy z USA dostali kolejną szansę, której tym razem nie powinni zmarnować, bowiem japoński rynek jest jednym z bardziej lukratywnych.

Już raz władze w Tokio zgodziły się na wznowienie handlu, ale wkrótce po tym kontrolerzy wykryli, że w ładowniach statków przewożących mięso z USA znajdują się zakazane elementy wołowe.

W zeszłym tygodniu do kraju wróciła inspekcja weterynarzy, które kontrolowała przez miesiąc 35 największych amerykańskich zakładów. Zezwolenia nie otrzymał tylko jeden przetwórca. Przed zakazami Japonia kupowała rocznie wołowinę wartą 1,5 miliarda dolarów, to 10 procent całej amerykańskiej produkcji.


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę