aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

JHARS skontrolowała jakość pieczywa

12 grudnia 2005
Wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej pieczywa oraz mąki pszennej i żytniej, stosowanej do produkcji pieczywa. W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wydano 62 decyzje administracyjne (nakazujące oznakowanie towarów, zakazujące wprowadzania ich do obrotu lub nakazujące ich przeklasyfikowanie) oraz nałożono 81 mandatów karnych.

W III kwartale 2005 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej pieczywa oraz mąki pszennej i żytniej, stosowanej do produkcji pieczywa w 117 piekarniach. Kontrolą objęto ogółem:

  • 418 partii pieczywa, o łącznej masie 41 301 kg,
  • 354 partie mąki stosowanej do wypieku pieczywa, o łącznej masie 1 234 113 kg,
  • 327 partii pieczywa, o łącznej masie 30 694 kg, w zakresie zgodności oznakowania z obowiązującymi przepisami.

Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej pieczywa, a także mąki pszennej i żytniej, ze szczególnym uwzględnieniem:

  • jakości handlowej mąki pszennej i żytniej, stosowanej w produkcji pieczywa w zakresie zgodności z deklaracją producenta,
  • jakości pieczywa pszennego i żytniego oraz pieczywa mieszanego w zakresie zgodności z deklaracją producenta,
  • prawidłowości znakowania opakowań z uwzględnieniem zapisów ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych oraz rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych,
  • warunków przechowywania i transportu, zapewniających zachowanie właściwej jakości handlowej pieczywa.

W toku kontroli ustalono, że:

  • 12 partii pieczywa (co stanowi 3 % skontrolowanych partii), o łącznej masie 641 kg (co stanowi 2 % masy wszystkich skontrolowanych partii pieczywa), wyprodukowanego w 12 piekarniach (co stanowi 10 % skontrolowanych podmiotów) - było niezgodne z deklarowaną jakością,
  • 90 partii mąki (co stanowi 25 % skontrolowanych partii), o łącznej masie 277 630 kg (co stanowi 22 % masy wszystkich skontrolowanych partii mąki), stosowanej do produkcji pieczywa w 56 zakładach (co stanowi 48 % skontrolowanych podmiotów) - było niezgodne z deklarowaną jakością,
  • 163 partie pieczywa (co stanowi 50 % skontrolowanych partii), o łącznej masie 16 600 kg (co stanowi 54 % masy wszystkich skontrolowanych partii pieczywa), wyprodukowanego w 46 piekarniach (co stanowi 39 % skontrolowanych podmiotów) – było niewłaściwie oznakowane.

Ponadto stwierdzono:

  • brak zgłoszenia działalności do właściwego WI JHARS w 16 jednostkach, co stanowi 14 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • brak legalizacji wag w 21 jednostkach, co stanowi 18 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • brak rejestracji parametrów temperatury i wilgotności, w pomieszczeniach służących do przechowywania w 36 jednostkach, co stanowi 31 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe wyposażenie pomieszczeń magazynowych w sprzęt kontrolno - pomiarowy w 14 jednostkach, co stanowi 12 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • obecność szkodników zbożowo-mącznych w 13 jednostkach, co stanowi 11 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe zabezpieczenie pomieszczeń magazynowych przed promieniowaniem słonecznym w 5 jednostkach, co stanowi 4 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • nieprawidłowy stan techniczny pomieszczeń magazynowych w 7 jednostkach, co stanowi 6 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • nieprawidłowy sposób przechowywania produktów w 5 jednostkach, co stanowi 4 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • przechowywanie surowców o nieaktualnym terminie przydatności do spożycia w 5 jednostkach, co stanowi 4 % wszystkich skontrolowanych podmiotów

POWIĄZANE

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę