OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Kapuściana dieta

5 stycznia 2016
Na polach trwa zbiór kapusty. Choć warzyw będzie mniej niż przed rokiem, rolnicy nie narzekają. Przyznają, że uprawa i tak jest opłacalna. Na Lubelszczyźnie zbiór trwa już w kapuścianych zagłębiach, w okolicach Dysa i Strzeszkowic.

Najlepsza dla uprawy kapusty jest gleba lessowa. Najważniejsza jednak odpowiednia temperatura, a ta nie powinna przekraczać 25 stopni.

Zbigniew Wnukowski „ W tym roku był okres bardzo niekorzystny, w lipcu były upały i kapusta nie mogła pobierać wody, nie wiązała główek tylko wiązała zawiązki tych główek”.

Choć technika rolna w ostatnich latach mocno się rozwinęła, kapustę dalej zbiera się ręcznie. Na tej plantacji, 10 pracowników, w ciągu dnia jest w stanie zebrać 10 tysięcy główek

Robert Lipiński „ Wrzucamy ja potem na paletę, która stoi na przyczepie i wieziemy do chłodni później”.

Rolnicy nie ukrywają, że w przeciwieństwie do zbóż, czy innych warzyw, uprawa kapusty jest opłacalna.

Zbigniew Wnukowski „ W stosunku do zbóż i innych to są ceny nieporównywalne. Cena jest w tej chwili od 40 do 50 groszy w dużym hurcie za kilogram kapusty, to główka wychodzi 1,50 złotych”.

Kapusta zebrana na polach przez kilka tygodni leżakuje w chłodniach Później jest przerabiana.

Robert Lipiński „ Kapusta z chłodni trafia do kiszenia”.

Zbiór kapusty potrwa do końca października. 20 % krajowej produkcji, czyli do piąta główka pochodzi z Lubelszczyzny.


POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wzięła udział w webinarium zor...

Dieta sportowca – nieocenione wsparcie dla aktywnych dzieci - mleko jako kluczow...

W ciągu pierwszych 100 dni administracji Trumpa sekretarz rolnictwa USA Brooke R...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę