Biogaz_III Forum 2025

Karp w Polsce był, jest i będzie

5 stycznia 2016
W tym roku każdy Polak zje średnio 430 gramów karpia - wynika z badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, a informuje o tym "Puls Biznesu".

To niewiele mniej niż w ubiegłych latach. Nadal karp pozostaje rybą sezonową - 90 proc. całej konsumpcji odbywa się w święta Bożego Narodzenia. Natomiast w ciągu roku najczęściej kupujemy mintaja - 3,09 kg rocznie na osobę, śledzia - 2,05 kg i pangę - 3 kg.

Zdaniem Zbigniewa Szczepańskiego, prezes Towarzystwa Promocji Ryb, karp w Polsce był, jest i będzie. Uważa on, że karp jest najbardziej ekologiczną rybą dostępną w szerokiej sprzedaży, gdyż inne gatunki hodowane są w warunkach przypominających te, w których żyją brojlery.



POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę