biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Kiełbasa z Francji w rejestrze CHOG

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że 21 czerwca w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) opublikowano nazwę francuskiej kiełbasy Saucisse de Montbéliard.
Saucisse de Montbéliard to kiełbasa lekko zakrzywiona, o średnicy co najmniej 25 mm, wytworzona z grubo posiekanej i ugniecionej mieszanki chudego mięsa i twardej słoniny wieprzowej. Pokryta jest naturalną, niebarwioną osłonką, zamkniętą przez związanie końców. Barwa kiełbasy jest lekko bursztynowa, uzyskana dzięki wędzeniu z zastosowaniem drewna i wiórów drzew iglastych.

Kiełbasa ma lekko korzenny smak dzięki dodaniu kminku i pieprzu. Obszar produkcji Saucisse de Montbéliard obejmuje cały obszar czterech departamentów należących do regionu Franche-Comté. Ten obszar geograficzny odpowiada strefie, w której istnieje tradycyjne know-how wytwarzania i wędzenia kiełbasy w specjalnych piecach zwanych „thué". Saucisse de Montbéliard jest obok różnych serów i win symbolem kuchni regionu Franche-Comté.



POWIĄZANE

Wakacje 2025 roku przynoszą kluczowe zmiany dla osób posiadających kredyty powią...

W pierwszej połowie 2025 r. liczba lokali gastronomicznych w Polsce zwiększyła s...

W budżetach brakuje pieniędzy. Zarówno na szczeblu UE, jak i w Polsce rośnie pre...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę