biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Klaster spożywczy rozpoczyna działalność

3 grudnia 2015
W Opolu podczas III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej zawiązał się klaster spożywczy. Na razie zrzesza dziewięć dużych przedsiębiorstw działających na Opolszczyźnie.
Branża spożywcza, bardzo silna w regionie jest jedną z czterech, na rozwój której stawia województwo opolskie. Działają tu międzynarodowe koncerny, które liczą się na świecie. "Z pięciu największych firm z branży spożywczej na świecie według miesięcznika Forbes, aż trzy działają w województwie opolskim" - wylicza kierownik Centrum Obsługi Inwestorów i Eksporterów w Opolu Sławomir Janecki. To Danone, Nestle i Mondelez.
Do inauguracji działalności klastra spożywczego doszło podczas odbywającego się we wtorek w Opolu III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej. Przedstawicielom dziewięciu firm, które przystąpiły do klastra wręczono certyfikaty. Są to m.in. Zakłady Przemysłu Cukierniczego Otmuchów, Good Mills ze Straduni, Ustronianka z Białej, Mondelez ze Skarbimierza, Nestle z Namysłowa, Nutricia działająca w ramach grupy Danone i Pasta Food Company z Opola.
Partnerami firm skupionych w klastrze będą Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki, Politechnika Opolska, Uniwersytet Opolski, miasto Opole, Opolski Park Naukowo-Technologiczny, a także Klub 150, który zrzesza największe i najbardziej dynamiczne opolskie przedsiębiorstwa. "Firmy z branży spożywczej nie zawsze muszą ze sobą konkurować. Mogą się wiele od siebie nauczyć" - powiedział dyrektor opolskiego zakładu Nutricia Danone Andrzej Drosik.
Jednym z głównych problemów, z jakimi borykają się firmy z branży spożywczej na Opolszczyźnie i który chciałyby wspólnie rozwiązać jest dostosowanie działania szkolnictwa zawodowego do ich potrzeb. "To, co jest dla nas ważne, to to, by przyszli pracownicy przychodzili do nas z podstawami wiedzy. Reszty my ich nauczymy" - dodał Drosik.
"Branża spożywcza jest kluczowa zarówno dla regionu, jak i dla Opola. Mam nadzieje, że do klastra, do tych dużych firm, dołączą również małe i średnie przedsiębiorstwa. Chcemy zapewnić im jak najlepsze warunki rozwoju" - stwierdził naczelnik wydziału inwestycji i gospodarki Urzędu Miasta w Opolu Maciej Wujec.
Jarosław Mamala, prezes Parku Naukowo-Technologicznego zaoferował firmom spożywczym możliwość prowadzenia badań w laboratoriach OPN-T.


POWIĄZANE

YouGov: w pierwszym kwartale 2025 roku Polacy wydali blisko 10 mld zł na mięso i...

Globalna transformacja energetyczna nie może ominąć Polski Odnawialne źródła ene...

Stanowcze ostrzeżenie Carmen Crespo Díaz Reagując na propozycję Komisji w sprawi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę