Lato w pełni, a to oznacza unoszące się w powietrzu aromaty pieczonych potraw, które da się wyczuć niemal wszędzie – w okolicach domków jednorodzinnych, ogródków działkowych, parków, rzek i polan. Polacy uwielbiają grillowanie! I choć można znaleźć coraz więcej inspiracji na niestandardowe przysmaki z rusztu, dla wielu osób wciąż pierwszym wyborem pozostaje kiełbasa. Ta klasyczna wersja zawsze cieszy podniebienie fanów grilla, ale warto też odkryć ją w nowych, zaskakujących odsłonach.
Oto kilka pomysłów które sprawią, że grillowanie stanie się jeszcze bardziej ekscytujące i smaczne, a kiełbasa nabierze nowego wymiaru smaku!
– Grillowanie to nie tylko sposób na szybkie i smaczne danie, ale także okazja do eksperymentowania z nowymi technikami kulinarnymi. Mogą to być zarówno nowe dodatki, takie jak chociażby warzywa w formie nadzienia czy też ciekawe marynaty i sosy. Bo kto powiedział, że królową rusztu powinno się jeść jedynie w klasycznym wydaniu? W każdym z tych wypadków warto zwrócić uwagę na to, by zachować maksymalny aromat mięsa oraz jego soczystość. Z tego względu dobrze jest grillować je na aluminiowych tackach lub zawijać w folię wraz dodatkami – podpowiada Marta Krokowicz z marki Paclan.
Kiełbasa nadziewana – smakowite zaskoczenie
Pierwszą propozycją jest nadzianie mięsa aromatycznymi dodatkami, nadającymi jej wyjątkowy charakter. Wystarczy ponacinać mięso w kilku miejscach i umieścić w nich wyraziste składniki – np. plasterki ostrej papryczki, ser, boczek lub pieczarki. Podczas grillowania nadzienie lekko się zarumieni, a w przypadku sera – rozpuści, tworząc pyszny i pachnący farsz. Tak przygotowane danie nie tylko doskonale smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole.
Marynata pełna smaku
Zamiast nadziewania kiełbasy dodatkami, pieczenie można poprzedzić marynowaniem, aby nadać jej ulubiony aromat. Zastanówmy się, jakie smaki są idealnym dopełnieniem naszych dań i jakie połączenia dają najwięcej wyrazistości. Jeśli lubicie nuty czosnkowe, to wypróbujcie prostą marynatę na bazie oliwy i czosnku. A może uwielbiacie połączenie miodu i musztardy? Wtedy trzeba połączyć składniki z oliwą, wymieszać i natrzeć ponacinaną wcześniej kiełbasę. Tak przygotowane danie zyska wyrazistość, a jednocześnie delikatną słodycz. Jeśli jesteśmy otwarci na nieco bardziej szalone eksperymenty kulinarne, to spróbujmy stworzyć marynatę na bazie piwa, sosu sojowego czy też świeżych ziół, takich jak rozmaryn czy tymianek. Dzięki marynacie można łatwo dostosować intensywność przypraw do swoich upodobań.
– Grillując tak zamarynowaną kiełbasę warto umieścić ją najpierw na aluminiowej tacce. Dzięki temu unikniemy nadmiernego przypalania mięsa, kapania tłuszczu na żar i nie wybrudzimy ruszt. Rozwiązanie sprawia, że mięso i dodatki będą zgrillowane i zachowają swoją soczystość. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego grillowania może być zawinięcie kiełbasy w folię aluminiową z cebulą, masłem i dowolnymi przyprawami. Pieczona w ten sposób, przesiąknie aromatami dodatków i stanie się jeszcze bardziej soczysta – podkreśla ekspertka marki Paclan.
Szaszłyki, czyli kreatywność na patyku
Kiełbasa może też być głównym składnikiem grillowych szaszłyków. Wystarczy pokroić ją na kawałki i nadziać na patyczki wraz z warzywami, takimi jak papryka, cebula czy cukinia. Ciekawym dodatkiem będzie tutaj ananas, który doda szaszłykom lekkiej słodyczy i orzeźwienia. Dla bardziej wyrazistego smaku można skropić szaszłyki oliwą, posypać ziołami lub dodać odrobinę soku z cytryny.
Nie bójmy się eksperymentować! Kiełbasa z grilla może smakować zupełnie inaczej, jeśli tylko użyjemy odrobiny kreatywności. Warto odkryć nowe sposoby przyrządzania tego dania i nadając mu nowy charakter, a przy tym zaskoczyć swoich gości. Smacznego!
https://www.facebook.com/paclanpl/
https://www.instagram.com/paclanpl/?hl=pl
Paclan. Robi różnicę każdego dnia. Marka należy do Cedo Sp. z o.o. – firmy, która od ponad 50 lat produkuje artykuły gospodarstwa domowego jednorazowego użytku, ułatwiając wykonywanie codziennych czynności. Poza szerokim wyborem worków na odpady, ściereczek, gąbek i papierów do pieczenia, w ofercie można znaleźć także folie spożywcze, torebki na mrożonki oraz woreczki na pieluszki. Paclan zachęca do dbałości o środowisko naturalne – stworzył linię For Nature, którą tworzą ekologiczne artykuły do gotowania, pieczenia, sprzątania oraz worki na śmieci z materiału z recyklingu. Więcej informacji na http://www.paclan.pl
oprac, e-red, ppr.pl