Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, część krajów importerów wciąż ma trudności w zaspokojeniu swojego popytu importowego na śrutę sojową.
Według wstępnych danych handlowych, opublikowanych przez Oil World, w ciągu pierwszych 4 miesięcy bieżącego sezonu 2013/14 - tj. w okresie październik 2013-styczeń 2014 - kraje należące do czołówki światowych eksporterów śruty (czyli Argentyna, Brazylia, Indie, Paragwaj oraz Stany Zjednoczone) wyeksportowały łącznie 17,5 mln t śruty sojowej.
Mimo że to więcej niż w analogicznym okresie w sezonie poprzednim 2012/13 (wówczas ww. kraje sprzedały za granicę 16,8 mln t śruty), jest to wciąż znacznie mniej niż w ciągu pierwszych 4 miesięcy sezonu 2011/12, gdy wywóz przekroczył 18,5 mln t. W warunkach mniejszego od oczekiwań eksportu śruty sojowej z Ameryki Południowej wzrosła zależność światowego rynku od surowca ze Stanów Zjednoczonych.
Według Oil World, światowy eksport śruty sojowej powinien się zwiększać w kolejnych tygodniach i miesiącach wraz z postępem zbiorów soi w Ameryce Południowej.