OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Kolejny hiszpański ser w unijnym rejestrze CHNP

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że w dniu 11 grudnia 2012 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1173/2012 z dnia 4 grudnia bieżącego roku wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Queso Camerano".
Ser ten ma zwartą oraz jędrną konsystencję i nie zawiera prawie żadnych szczelin ani oczek. Miąższ po przecięciu może być biały lub charakteryzować się nieznaczną marmurkowatością. Powierzchnia sera jest gładka, z niewielką ilością rozwarstwień, plastyczna i twarda. Ser o wadze od 0,2 kg do 1,2 kg produkowany jest z mleka koziego z zastosowaniem enzymatycznej koagulacji naturalnej podpuszczki koziej. Jest on stosunkowo małej wielkości i zawiera 35% tłuszczu w suchej masie.
Queso Camerano ma kształt ciasta, z gładką powierzchnią, spodem i wypukłymi bokami. Na jego najbardziej zewnętrznej części znajdują się bruzdy pozostawione przez pojemnik z wyplatanej trzciny. Ser ten charakteryzuje się świeżym i delikatnym smakiem. W smaku wyczuć można aromat dzikich roślin i kwiatów oraz świeżego powietrza.
Ser „Queso Camerano" jest serem miękkim, odsączanym naturalnie za pomocą grawitacji oraz czasami poddawany jest procesowi dojrzewania. Zanim rozpocznie się proces dojrzewania, ser można podzielić na 4 kategorie:
- świeży twaróg „Queso Camerano": nadaje się do spożycia tuż po zakończeniu produkcji,
- miękki ser „Queso Camerano": po zakończeniu etapu produkcji proces dojrzewania trwa przynajmniej 15 dni,
- dojrzewający ser „Queso Camerano": po zakończeniu produkcji proces dojrzewania trwa przynajmniej 30 dni,
- dojrzały ser.
Mleko używane do produkcji sera „Queso Camerano" pochodzi z określonego obszaru geograficznego i jest produktem udoju zdrowych kóz z ras alpejskich, serrano, Murciano- Granadino, Malagueno jak również z krzyżówek tych ras. Mleko spełnia wszystkie stosowne normy higieniczno-sanitarne, jest czyste i pozbawione wszelkich zanieczyszczeń, oraz nie zawiera siary, konserwantów ani substancji pochodzących z pasz o zawartości substancji leczniczych. Mleko produkowane w gospodarstwach charakteryzuje się zawartością białka na poziomie min. 3,3%, tłuszczu min. 4%. Sucha masa stanowi min. 13%.
Obszar, na którym produkowane jest mleko nadające się do produkcji sera Queso Camerano jest tożsamy z obszarem, na którym ma miejsce produkcja i dojrzewanie sera. Obszar ten obejmuje powierzchnię 407 149 ha z 503 388 ha wspólnoty autonomicznej La Rioja.
Queso Camerona jest 26 serem z Hiszpanii, któremu nadano status ChNP.



POWIĄZANE

Nie każda data w kalendarzu ma duszę. Ale 3 maja – ma. Jest jak stary portret w ...

Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – Biało-Czerwona Symfonia Tożsamości   2 m...

W dobie rosnącej popularności gamingu wśród młodzieży, wybór odpowiedniego kompu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę