Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Koniec sporu o oscypek

2 marca 2006

Rządy polski i słowacki porozumiały się w sprawie rejestracji sera owczego jako produktu regionalnego w Unii Europejskiej. Nasz oscypek i słowacki oštiepok, mimo bliskości wytwarzania i podobnych tradycji, są odrębnymi gatunkami sera.

Różnią je m.in. metody produkcji, dobór składników oraz wygląd. Obydwa sery będą oddzielnie ubiegać się o uznanie za unijny produkt regionalny. Oscypek powinien otrzymać certyfikat jeszcze w tym roku. Do tej pory Polska złożyła wnioski o rejestrację 9 produktów, ostatnio kiełbasy lisieckiej.


POWIĄZANE

System kaucyjny wejdzie w życie już 1 października i obejmie m.in. butelkowane i...

W ostatniej kampanii parlamentarnej „lokalną półkę” obiecywały 4 różne partie. R...

W kalendarzu pojawiła się uroczysta data – Dzień Polskiej Żywności. W teorii pow...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę